דחיינות
דחיינות היא פעולה של עיכוב או דחיית משימות עד לרגע האחרון, או מעבר למועד האחרון שלהן. חלק מהחוקרים מגדירים דחיינות כ"צורה של כשל בוויסות עצמי המאופיין בעיכוב לא רציונלי של משימות למרות השלכות שליליות פוטנציאליות".
לא משנה כמה אתם מאורגנים ומחויבים, רוב הסיכויים שמצאתם את עצמכם עסוקים שעות על עיסוקים טריוויאליים (צפייה בטלוויזיה, עדכון סטטוס הפייסבוק שלכם, קניות באינטרנט) כשהייתם צריכים לבלות את הזמן הזה בעבודה או בלימודים. פרויקטים.
בין אם אתה דוחה לסיים פרויקט לעבודה, נמנע משיעורי בית או מתעלם ממטלות הבית, לדחיינות יכולה להיות השפעה גדולה על העבודה שלך, על הציונים ועל חייך.
ברוב המקרים, דחיינות אינה סימן לבעיה חמורה. זו נטייה נפוצה שרוב האנשים נכנעים לה בשלב זה או אחר.
סיבות
זוכרים את הפעם ההיא שחשבתם שנשאר לכם שבוע לסיים פרויקט שבאמת היה אמור להגיע למחרת? מה דעתך על הפעם שהחלטת לא לנקות את הדירה שלך כי "לא התחשק לך לעשות את זה עכשיו?"
לעתים קרובות אנו מניחים שפרויקטים לא ייקחו זמן רב לסיים כפי שהם באמת ייקחו, מה שעלול להוביל לתחושת ביטחון מזויפת כאשר אנו מאמינים שעדיין יש לנו מספיק זמן להשלים את המשימות הללו.
אחד הגורמים הגדולים ביותר התורמים לדחיינות הוא הרעיון שעלינו להרגיש השראה או מוטיבציה לעבוד על משימה ברגע מסוים.
המציאות היא שאם תחכו עד שתגיעו למצב הנפשי הנכון לבצע משימות מסוימות (במיוחד לא רצויות), כנראה תגלו שהזמן הנכון פשוט לעולם לא מגיע והמשימה לעולם לא תושלם.
להלן מספר גורמים נוספים הגורמים לדחיינות.
האקדמיה
חוקרים מציעים שדחיינות יכולה להיות בולטת במיוחד בקרב סטודנטים. נמצאה כי 80% עד 95% מכלל הסטודנטים התמהמהו על בסיס קבוע, במיוחד כשמדובר בהשלמת מטלות וקורסים. סטודנטים נוטים הערכת יתר כמה זמן נשאר להם לבצע משימות, הערכת יתר של מידת המוטיבציה שלהם תהיה בעתיד, ממעיטים בערך של כמה זמן ייקח להשלמת פעילויות מסוימות, מניחים בטעות שהם צריכים להיות במצב הרוח הנכון כדי לעבוד על פרויקט.
הטיית ההווה.
הטיה זו פירושה, שאנו נוטים להיות מונעים יותר על ידי סיפוקים או תגמולים מיידיים מאשר על ידי תגמולים לטווח ארוך. זו הסיבה שזה מרגיש טוב ברגע להתמהמה. לדוגמה, התגמול המיידי של להישאר במיטה ולצפות בטלוויזיה מושך יותר מהתגמול לטווח ארוך של תהליך דיאטה, שייקח הרבה יותר זמן לבצע.
הטיות קוגניטיבית שמפשרות דחיינות:
דִכָּאוֹן
דחיינות יכולה להיות גם תוצאה של דיכאון. תחושות של חוסר תקווה, חוסר אונים וחוסר אנרגיה ועלולות להקשות על ההתחלה (ולסיים) את המשימה הפשוטה ביותר. דיכאון יכול גם להוביל לספק עם עצמי. כאשר אינך מצליח להבין כיצד להתמודד עם פרויקט או מרגיש חוסר ביטחון לגבי היכולות שלך, ייתכן שיהיה לך קל יותר לדחות אותו.
הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
דחיינות שכיחה אצל אנשים עם הפרעה טורדנית-קומפולסיבית. אחת הסיבות היא ש-OCD מקושר לעיתים קרובות עם פרפקציוניזם לא מסתגל, שגורם לפחדים מביצוע טעויות חדשות, ספקות אם אתה עושה משהו נכון, ודאגה לציפיות של אחרים ממך. לאנשים עם OCD יש לעתים קרובות גם נטייה לחוסר החלטיות, מה שגורם להם לדחות במקום לקבל החלטה. אמצו את חוסר החלטיות לקדם שינוי.
הפרעת קשב וריכוז
מבוגרים רבים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) נאבקים עם דחיינות. כאשר דעתך מוסחת על ידי גירויים חיצוניים, כמו גם מחשבות פנימיות, זה יכול להיות קשה להתחיל במשימה, במיוחד אם המשימה הזו קשה או לא מעניינת אותך.
למה אתה דוחה?
לעתים קרובות אנו מעלים מספר תירוצים או רציונליזציות כדי להצדיק את ההתנהגות שלנו. לפי חוקרים, ישנן 15 סיבות עיקריות מדוע אנשים אומרים שהם מתמהמהים:
לא יודע מה צריך לעשות, לא יודע איך לעשות משהו, לא רוצה לעשות משהו, לא אכפת אם זה יעשה או לא, לא אכפת כשמשהו נעשה, לא מרגישה במצב רוח לעשות את זה, נוהגים לחכות עד הרגע האחרון, להאמין שאתה עובד טוב יותר תחת לחץ, חושב שאתה יכול לסיים את זה ברגע האחרון, חסרה יוזמה להתחיל, שוכחים, האשמת מחלה או בריאות לקויה, מחכה לרגע הנכון, צריך זמן חשוב על המשימה, דחיית משימה אחת לטובת עבודה באחרת.
סוגי דחיינות
יש חוקרים שמסווגים שני סוגים של דחיינים: דחיינים פסיביים ואקטיביים.
דחיינים פסיביים: מעכבים את המשימה כי הם מתקשים לקבל החלטות ולפעול לפיהן.
דחיינים אקטיביים: דחו את המשימה בכוונה, מכיוון שעבודה תחת לחץ מאפשרת להם "להרגיש מאותגרים עם מוטיבציה"
אחרים מגדירים את סוגי הדחיינות בהתבסס על סגנונות התנהגות שונים של דחיינות, כולל:
פרפקציוניסט : דוחה משימות מתוך הפחד לא להיות מסוגל להשלים משימה בצורה מושלמת
חולם : דוחה משימות כי הן לא טובות בתשומת לב לפרטים
גאוותנות: לא מאמין שמישהו צריך להכתיב את לוח הזמנים שלו
דאגה : דוחה משימות מתוך פחד משינוי או עזיבת הנוחות של "הידוע"
מייצר משברים : דוחה משימות כי אוהב לעבוד תחת לחץ
עושה יתר על המידה : לוקח על עצמו יותר מדי ונאבק במציאת זמן להתחיל ולהשלים את המשימה
ההשפעה השלילית של דחיינות
רק במקרים בהם הדחיינות הופכת לכרונית ומתחילה להשפיע בצורה רצינית על חיי היומיום של האדם, היא הופכת לנושא חמור יותר. במקרים כאלה, זה לא רק עניין של כישורי ניהול זמן גרועים, זה חלק מרכזי מאורח החיים שלהם.
אולי הם משלמים את החשבונות שלהם באיחור, לא מתחילים לעבוד על פרויקטים גדולים עד הלילה שלפני המועד האחרון, דוחים את קניית המתנות עד יום לפני יום ההולדת, ואפילו מגישים את דוחות מס ההכנסה באיחור.
למרבה הצער, לדחיינות זו יכולה להיות השפעה רצינית על מספר תחומי חיים, כולל בריאותו הנפשית ורווחתו החברתית, המקצועית והכלכלית של האדם:
רמות גבוהות יותר של מתח ומחלות
עומס מוגבר המוטל על מערכות יחסים חברתיות
טינה מצד חברים, משפחה, עמיתים לעבודה ועמיתים לסטודנטים
ההשלכות של חשבונות בפיגור והחזרי מס הכנסה
כדי לא לדחות, בראש ובראשונה נדרש מאיתנו להחליט-להחליט שאני מבצע. לחשוב על "העונג" שאקבל לאחר שביצעתי את מה שדחיתי וזה ישפיע על מידת האושר.
אז כיצד עושים זאת?
יש המון שיטות וטכניקות שעובדות. אך המכנה המשותף לכולם הוא קדם כל להחליט לעשות, ואח"כ לבצע את הפעולה. להלן מספר דרכים להתמודד עם הדחינות:
-
הצב דד-ליין ברור. התחושה של הצבת מטרה והשגתה גורמת לתחושת עונג.
-
צור שיגרה בלו"ז שלך (כל יום שלישי ב 15:00 אני מבצע ...)
-
היה בסביבה תומכת ומעודדת, לדוגמא: הפסקת עישון, אם תהיה בחברת מעשנים, הסיכוי שתדחה את הגמילה שלך קטן.
-
פרק את המטלה למטלות קטנות, אחרת ניכנס למצב מגננה ונתרץ (זה גדול עלי..). החלט על הצעד הקטן ביותר שיקדם אותך לעבר המטרה (שתביא בסופו של דבר לעונג), לדוגמא: אתה רוצה לרוץ? קום עכשיו והתהלך בדירה שלך למשך 5 דקות, למחרת ברחוב, אח"כ בשכונה וכן הלאה.
-
לא הצלחת? אז אתה יודע מה לא הצליח. ולכן הכישלון הוא גם הצלחה. מצא דרך אחרת לבצע. כל כישלון מביא עימו למידה.
-
מה תפסידו אם תדחו? המוח הפרימיטיבי שלנו קולט ששינוי מביא עימו תחושת אי-ודאות, ולכן תיווצר פעולת מגננה בשם דחייה. אם נאמר לעצמנו כיצד חיינו יושפעו מהדחייה, הנכונות שלך לא לדחות תעלה, כי הרי עדיף לך להגיש עונג וסיפוק מהשגת מטרה מאשר לחיות בתחושת החמצה וסבל.
-
בנה תכנית עבודה, מוגדרת וברורה.
-
צור תזכורות ביומן
-
תבטיח לאדם הקרוב לך שתבצע את הפעולה, ותסיים אותה עד....